maanantai 1. huhtikuuta 2013

Aprillipäivän kunniaksi pelkkää asiaa

Viimeksi jäi pari pientä yksityiskohtaa puuttumaan Nekrologista. Ei oikeastaan sen kummempia kuin ne sisäkansien saranoinnit. Joten tässäpä kuva takakannen sisäsaranasta ennen ja sen jälkeen kun siihen on liitetty värjätty tekstiilipaikka. Paikka tekee saranasta siistimmän, mutta tuo toki lisää tukea kohtaan joka on jatkuvassa rasituksessa.


The hinge of inner back cover after conservation...
...and after making it stronger and better looking with a textile patch
Luostarin edustaja haki kirjan viime viikolla ja oli hyvin tyytyväinen. Ennen luovuttamista testasin myös, ettei se ihan heti leviä käsiin, kuten ne jotka ovat lukeneet edellisen postaukseni tietävät minun epäilleen.

Mitäs muuta sitten on tapahtunut työn puolella?

Viikon lopulla tein kokeilun Paraloid B-72:lla ( http://www.conservationresources.com/Main/section_40/section40_04.htm ) sekä eläinliimalla (http://www.plektratrading.com/index.php?node_id=11147). Otin pari pientä sahaamaani puunkappaletta ja sahanpurua, sitten liitin kappaleet toisiinsa sahajauhon ja liuoksena olevan Paraloidin kanssa, sekä toiset kaksi kappaletta jotka liitin samoin eläinliimalla.

Two small pieces of wood before mending with Paraloid B-72
After Paraloid B-72 and lots of sawdust


Kokeilu liittyy konservoitavaan kirjaan jossa jokin ötökkä, tai ötökkäperhe on ansioituneesti aterioineet alkuperäistä puukantta (joka on nahalla päällystetty). Kuvassa näkyy sisäkannen "etulehti" joka on pergamenttia. Ja siis aika sievää muhjua on tuo taitteen puoleinen osa kansimateriaalista.  Muualla se on hyvässä kunnossa. Tarkoitusolisi siis jotenkin saada kovetettua tuo muhjuosuus ja ehkä jopa hiukan pidemmälle imeytettyä liuosta joka tekisi huokoisesta puunosasta taas kovemman.

Samalla liuoksen pitäisi olla sellaista joka ei imeydy liian vauhdikkaasti ja tule läpi sitten sisäkannen pergamentista ja ulkokannen nahasta.

Pest insects have had a party going on in this wooden cover of a 16th century book.Tästä lisää sitten myöhemmin kun päästään aiheeseen kunnolla käsiksi, eli kun huomenna tutkailen testikappaleita ja pohdin ja pähkäilen miten edetä, sillä mitään vastaavaa en ole vielää tehnyt.

Tällä kertaa ei enempää, pääsiäisen löhöily on vienyt voimat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti